Novosti i najave

Slike na „Gradele“ Tomislava Ostrmana

Izložba simbolična naziva „Gradele“ zagrebačkoga i svjetski priznatoga umjetnika Tomislava Ostrmana otvorena je 21. listopada 2014. godine u nimalo slučajnom prostoru Regalerije u sklopu zabočke Regeneracije. Razgovor s umjetnikom vodila je dizajnerica Marija Gradečak.

2

Spoj industrijskoga i proizvodnoga sa slikarskim i umjetničkim bio je očigledan u prostorima novootvorenoga dijela Regeneracije – Regalerije, prostora koji je naizgled paradoksalno postao dio morskoga ambijenta, „morskoga svjetonazora“ u okviru maloga svemira – „Planete Fućkalice“. Taj je komadić svemira dio umjetničkoga izraza Tomislava Ostrmana koji uzimajući potencijal morskih/mornarskih motiva, riba, mornara, fućkalica, žveglica, gradi simbolično geometrijsko slikarstvo izraženo prugama/crtama i krugovima kao simbolima zaokruženosti i potpunoga savršenstva. Slike žarkih boja, pretežno jarkocrvene, modroplave i žute, postavljene su na bijelim i tamnoplavim podlogama koje asocijativno upućuju na morske valove. One okružuju okrugli vuneni tepih u središtu prostora na kojem se nalazi slikarski motiv riba ispunjenih bijelo-plavim prugama na crveno-bijelim prugama – ribe na gradelama spajaju nevjerojatnu simboliku cijeloga opusa. Gradele označene plavim prugama nalaze se na crvenim dužim prugama kao na plamenu. Naravno, prateći simboliku, krug predstavlja planet i to „Planetu Fućkalicu“, gdje obitavaju radost, životna pozitivna energija, idealan svijet. Autor je motivaciju pronašao u ljudima koji fućkaju, odnosno onima koji unose radost i oslobađaju svijet od negativne energije.

3

Poigravanje intermedijalnim umjetničkim sredstvima, bojama, uljem, drvom, vunom, te ilustrativno eksperimentiranje ostavljaju snažan vizualni dojam. Uz žarke boje i izvrsnu izložbenu koncepciju publika je uronila, barem nakratko, u idealan svijet radosti, sreće, mora, topline, onaj dio svemira koji bismo uvijek željeli prisvojiti.

-Tina Marušić

4

5

1

Dodano:
23. 10. 2014. u 19:26

Autor:
urednik

Prethodna vijest: