Novosti i najave

Literarni, likovni i fotografski radovi iz triju kreativnih radionica

Učenički radovi proizašli iz Likovne radionice umjetničke grafike, Radionice kreativnog pisanja i Fotoradionice predstavljeni su u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša 22. listopada 2014. godine te su izloženi u gimnazijskom modernom prostoru gdje su dobili svoj konačni oblik. Ravnateljica Bibijana Šlogar navela je broj polaznika po svakoj radionici, što dokazuje da su umjetnost i kreativnost uvijek „in“ i da želja, volja i mladenački entuzijazam za stvaralaštvom i novim učenjima rastu iz godine u godinu.

66

Likovnu radionicu umjetničke grafike, pod vodstvom profesorice likovne kulture Carmen Bačura Potočić, predstavile su učenice 3. razreda Škole za umjetnost, dizajn, odjeću i grafiku Teuta Vučajnk i Veronika Koprivnjak. Tema radionice „Slika iza riječi“ iznjedrila je originalne grafičke otiske na drvu motivirane riječima iz djela Ksavera Šandora Gjalskog. Ulomci iz djela „Žrtva“, „Pelud“, „U noći“, „Pronevjereni ideali“, „Perillustris ac generosus Cintek“, „Illustrissimus Battorych“ (zadnje dvije iz zbirke pripovijedaka „Pod starim krovovima“), književni likovi, opisi ili događaji dobili su likovno-grafički oblik i oživjeli u novim tehnikama i medijima. Od same ideje do konačne realizacije postupci su bili složeni, od osmišljavanja oblika, rezbarenja drvene ploče nožićima, bojanja, do valjanja i konačnoga oblikovanja grafičkoga umjetničkog djela.

63

Radionicu kreativnoga pisanja predstavili su učenica 2. razreda gimnazije Lucija Mlakar i voditelj i književnik Miroslav Mićanović. Na temu „Put u središte kratke priče“ polaznici radionice kreativno su oblikovali vlastite kratke priče i pritom razvijali sposobnosti kreativnoga izražavanja, pisanja i dobili poticaj za daljnje literarno obrazovanje. Polazeći od čitanja tekstova do izmjenjivanja iskustva s dobitnicima Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola, polaznici su oblikovali na originalan način svoje kratke priče različitih tema i stilova te su pokazali svoje talente u pisanoj riječi, oblikovanju spisateljskoga stila te spoj vlastitih proznih slika i čitateljskoga iskustva.

Fotoradionicu pod vodstvom profesionalnoga fotografa Dragutina Škreblina predstavila je učenica 3. razreda gimnazije Aneta Đurđinovski. Tema radionice pod nazivom „Fotografija u zatvorenom prostoru“ motivirala je učenike na stvaranje fotografskih portreta, panorama, na učenje o odnosu pozadine i modela do uočavanja raznih kuteva fotografiranja, utjecaja rasvjete, različitih objektiva fotoaparata i kreiranje fotografije u različitim računalnim programima.

61

Polaznicima i mentorima dodijeljene su nagrade i priznanja, a publika se uputila na razgledavanje izloženih kreativnih radova u prostorima gimnazije koji su od malih likovnih i fotografskih ateljea postali jedan veliki multimedijalni izložbeni prostor.

– Tina Marušić

62

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodano:
24. 10. 2014. u 16:18

Autor:
urednik