Novosti i najave

Soneti i sonate u iznimnom poetskom doživljaju

Nakon prve pjesničke zbirke „V truc“, 21. listopada 2014. godine promovirana je druga pjesnička zbirka „Venček od mirte“ Martine Mirt-Ordanić. Cvjetna dekoracija prostora Velike galerije unijela je nježnost i toplinu te snažnu i istančanu simboličnost upisanu u svaki dio promocije koja je okupila zaljubljenike u kajkavsku pjesničku riječ. Književna večer, naslovljena „Soneti i sonate“, spojila je pjesničku i glazbenu riječ podsjećajući na njihove čvrste iskonske poveznice.

55

U naslovu zbirke „Venček od mirte“ nije teško prepoznati aluziju na autoričino ime Martina i prezime Mirt, no simbolika imena razgrađuje se do mediteranske ljekovite biljke mirte, simbola vječne mladosti i svetosti, ljubavi i besmrtnosti u grčkoj i rimskoj mitologiji, vezane uz božice Afroditu, Veneru i Demetru, pa sve do njezine poveznice s rajem i kršćanskom ikonografijom gdje je simbol pomirenja, opraštanja i božanske milosti. Vijenac/venček od mirte zapravo je vijenac od 15 soneta koji čine sonetni vijenac, pri čemu autorica prati zadanu estetsku strukturu zahtjevnoga pjesničkog oblika. Točne, dojmljive i izražajne interpretacije soneta popraćene su milozvučnim zvukovima sonata pri čemu se spajaju pjesma i glazba. Zrcalna struktura zbirke temelji se na motivu ogledala/zrcala/špigla u kojem se ogleda sama autorica, koja se katkada vidi kao mlada i lijepa žena, a katkada kao „coprnica ščrbava“, ali i njezin život koji prepleće odluke, želje, prolaznost vremena, prepoznavanje životnih puteva, starenje, sjećanje. Reflektiranje zreloga, nataloženoga iskustva autorica izvanredno izražava tečnom, neposrednom i melodioznom kajkavštinom. Spajajući motive staroga gramofona, taktove valcera ili tanga s motivima prohujaloga vremena i života, autorica intimistički, misaono i dubinski rastvara svoj unutarnji iskustveni svijet. Ne libi se pritom humoristički i s blagom autoironijom osvrnuti se na proživljene događaje. Igra riječima, poetska narativnost, upisani osjećaji ljubavi, nade, razočaranja, šala, refleksija, sjećanja, izuzetan sklad pjesničke riječi te snažna muzikalnost obilježja su ove zbirke koja daju snažan i prepoznatljiv pjesnički pečat. Venček od mirte „alduvani“ je autoričinoj profesorici Barici Gradiški, čije inicijale sadrži akrostih u zadnjem, majstorskom sonetu.

54

Kroz voditeljeve anegdote povezane sa zbirkom, sjajnim interpretacijama soneta, izvrsnim sviranjem sonata u izvedbi učenice sesvetske glazbene škole i razdraganom publikom, ova je promocija pokazala vještinu, promišljanje, snažnu simboliku koju je publika odgonetavala s užitkom. „Zlato moje, mirta diši“ provodni je motiv promocije i sonetnoga vijenca. A autorici preostaje samo da je simbolički ovjenčamo venčekom – i to onim od mirte.

– Tina Marušić

51

52

53

Dodano:
24. 10. 2014. u 11:23

Autor:
urednik