Novosti i najave

Otvorenje Dana K. Š. Gjalskog izložbom skulptura Petra Barišića

U ponedjeljak 22. listopada u Velikoj galeriji  grada Zaboka otvoreni su Dani Ksavera Šandora Gjalskog izložbom skulptura Petra Barišića.  Otvaranje Dana i izložbe vodila je Bojana Birač koja nas je biranim riječima uvela u cijelu manifestaciju. Nije zaboravila spomenuti najprestižniju godišnju književnu nagradu koja nosi ime Ksavera Šandora Gjalskog, nagradu koja postoji još od 1979. godine i čija je dodjela nedugo nakon ustanovljenja postala dio istoimene višednevne manifestacije.

Prije samog otvaranja izložbe i Dana K. Š. Gjalskog, događaj su glazbeno popratili Nataša Antoniazzo i Tvrtko Sarić, renominirani hrvatski glazbenici s inozemnom i hrvatskom karijerom koji su nam izveli nekoliko skladbi španjolskog kompozitora Manuela de Falla.

Izložba kipara Petra Barišića prvi je u nizu kulturnih događaja koji će u nekoliko dana prikupljati književnu i umjetničku elitu. O Petru Barišiću govorila je Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja je kustosica izložbe i autorica predgovora katalogu. Iva Körbler predstavila je Barišićev izbor iz bogatog opusa predstavljen u zabočkoj Velikoj galeriji te naglasila kako je navedeni kipar zadnjih dvadeset godina na vrhu hrvatske kiparske kulture čija se izložba uvijek željno iščekuje. Barišić je imao nekoliko faza svoga stvaralaštva pa se tako početkom 80-ih nametnuo kao kreativni autor pred kojim je bilo nasljeđe avangardne moderne kulture. Ljubav prema apstrakciji i velikim oblicima crpio je zapravo iz ljubavi prema zavičaju. Početkom 90-ih umjetnik počinje stvarati strukture manjih formata. Iz organskih oblika ide prema redukciji na tragu kubo-futurizma: propuštanje prostora u oblik. Barišić je autor koristi prostor i volumen kako bi se okrenuo prema reljefu i ambijentu sličnima i bliskima virtualnoj arhitekturi. Zadnja njegova djela specifična su po tome što im je dodao element pokreta i zvuka, a time se referira na nasljeđa 60-ih godina. To su pomične strukture novih oblika koje čine prepoznatljivu vizualnu i prostornu ljepotu.

Prekrasna izložba „Strukture i varijacije“ otvorena je do 23. studenog 2018. godine pa se pozivaju svi umjetnici, ali i oni „gladni“ umjetnosti, da dođu i pogledaju izložbu koja nas na originalan način: zvukom, pokretom i oblikom, upoznaje s veoma kreativnim i svjetski poznatim kiparom Petrom Barišićem.

Nakon cjelokupnog predstavljanja izložbe i otvaranja manifestacije, posjetitelji su mogli iskoristiti ugodne trenutke u razgledavanju izložbe te nastaviti druženje uz koktele koje su pripremili učenici ugostiteljskog usmjerenja Srednje škole Zabok. Ovaj nas je kulturni događaj na poseban način uveo u tjedan prepun raznovrsnih promocija, koncerata i priredbi, ali i istaknuo važnost manifestacija koje promiču širenje kulturnih obzora i kvalitetu umjetničkog izražavanja.

Lucija Mlakar

 

 

Dodano:
23. 10. 2018. u 11:09

Autor:
urednik