Novosti i najave

Pomicanje granica mašte u radovima srednjoškolaca

Dodjela Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola jedan je od događaja Manifestacije koji uvijek ostaje u sjećanju i pobuđuje veselje zbog izvrsnih literarnih radova mladih kreativaca. Ulazak u njihov svijet jest privilegija, a riječima, maštom, temama i vrsnom strukturom kratke priče iz godine u godinu dokazuju svoje talente, nove pristupe i načine promišljanja. Ljepota različitosti njihovih osobnih preokupacija oduševljava. Nekada nas nasmiju, nekada rastuže, ponekad uvedu u bajkovit svijet čudesa, a katkada potaknu na razmišljanje. Svaka reakcija dobro je došla, a kad je riječ o najboljim radovima srednjoškolaca, reakcije nikada ne izostaju.

 

Dodjela Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola održala se 25. listopada u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša, a započela je efektnim nastupom članova Dramske skupine „Mag“ i solistom Janom Grabrovečkim koji je izveo pjesmu „Cry me a river“ naznačivši da će se ovogodišnja dodjela, u koordinatorstvu prof. Dinke Tomašković-Presečki, odvijati u nešto drugačijem ruhu. I to je bio pun pogodak! Pod vodstvom mladih glumaca program je odisao mladenačkom energijom, slobodom duha, dinamikom i sjajnim izvedbama. Kada glumci preuzmu i voditeljske palice, tada se u osvježavajućem ruhu spoje glazbene podloge u najavama i njihova spontanost koja je zagarantirala da će pažnja publike cijelo vrijeme ostati na pozornici.Tako se cijeli program sastojao od niza performansa koji su se izvrsno uklopili u tematiku najboljih ostvarenja. Učenik Jan Grabrovečki još jednom je pokazao svestranost u izražavanju glumeći i pjevajući s nevjerojatnom slobodom duha i sceničnošću kojom osvaja publiku. Jednako izvrsno pratili su ga ostali „Magovci“ svojim scenskim pokretima i mizanscenom dočaravajući mističan kabaretni svijet.

O ulozi Dana Gjalskog govorila je zamjenica župana Jasna Petek koja je čestitala mentorima i učenicima na još jednoj hvalevrijednoj i uspješnoj godini stvaranja. Ove godine na natječaj su pristigla dvadeset i tri literarna rada iz deset srednjih škola Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije. O temama, strukturi pisanja i formi kratke priče, o nagrađenim i pohvaljenim radovima, njihovim porukama i preokupacijama govorila je predsjednica Prosudbenoga povjerenstva za dodjelu Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola Kristina Špiranec, koja je uz članice Irenu Labaš -Veverec i Sanju Ždralović, odlučila koji radovi zadovoljavaju najviše kriterije u pisanju kraćega proznog rada. Ovogodišnji nagrađeni učenici, koji su svoje radove i pročitali, jesu:

  1. Nagrada: Rebeka Petković: Strop pod mojim nogama (Prva gimnazija Varaždin, 4. razred; mentorica Tatjana Ruža)
  2. Nagrada: Anamarija Križaj: Hustica(Gospodarska škola Varaždin, 4. Razred; mentorica Nadica Kolarić)
  3. Nagrada: Marta Kuljak: Ona (Gimnazija Antuna Gustava Matoša, 3. Razred: mentorica Sandra Babnik Lončar)

Prvonagrađeni rad progovara o kompleksnoj temi borbe glavne junakinje s depresijom na vrlo zreli i drugačiji način koristeći tri perspektive i pripovjedna vremena, a u segmentima oponaša formu dnevnika i pisma. Priča postaje svojevrsna slagalica ljudske sudbine, a nedorečen završetak nudi čitateljima vlastita popunjavanja praznina. Začudna i pomalo bizarna atmosfera u priči izvrsno se stapa sa samom temom i autoričinim prepletanjem različitih sadržajnih elemenata. Drugonagrađeni rad izvrsno povezuje bajkovite motive i stvara začudnu priču u kojoj se spajaju prošlost i sadašnjost, a autorica uvodi i varaždinski govor kojim oslikava karaktere i čini „tapiseriju zvukova šumskoga blaga“. Trećenagrađeni rad spaja maštu i pripovjedačicu u skladnu cjelinu koja slikovito ostvaruje prirodu mladenačke mašte i radoznalosti u zajedničkom putovanju, čime se pomiču i same granice mašte.

U pohvaljenim radovima dominiraju kako svakodnevne i humoristične teme, tako i one ozbiljne, kompleksne. Radovi učenika prožimaju od svakodnevnih tema školskih dana i aktivnosti običnih dana srednjoškolaca, ljubavi i bajkovitih elemenata, koji zavode svojom nestalnosti i neuhvatljivosti, do kompleksnih tema poput psihičkih bolesti, borbe s vlastitim demonima i smrti. Ovogodišnji pohvaljeni radovi su: Sjene Lorene Potočki(Srednja škola Krapina, 4. razred; mentorica Dunja Belošević); Život je ružan i tužan Valentine Buhin (Druga gimnazija Varaždin, 3. razred; mentorica Jasminka Vuković Vidačić); Rutina Marije Valić (Srednja škola Pregrada, 2. razred; mentorica Danijela Barilar Šterbal); Ovca sa strelicom u glavi Marije Magdalene Kočila (Glazbena škola u Varaždinu, 1. razred; mentorica Patricija Harjač) i Pismo Korini Eme Novosel (Druga gimnazija Varaždin, 2. razred; mentorica Jordanka Horvat).

Kristina Špiranec iskoristila je u obrazloženju naslov knjige „Luđakinja u nama“ španjolske spisateljice Rose Montero aludirajući na pojam mašte koja uživa u svojoj nesputanosti. Osnovnu njezinu misao da treba puno čitati ako se želi dobro pisati uputila je mladim piscima kojima je zaželjela nove pothvate u pisanom stvaralaštvu, kao i ispitivanje i pomicanje vlastitih granica. Jer, napredak je uvijek moguć i uvijek potreban kako bi se stvorilo nešto novo i vrijedno. A srednjoškolci su svojim radovima to i pokazali.

Nagrađenim i pohvaljenim učenicima i njihovim mentorima priznanja i nagrade uručili su članovi Dramske skupine „Mag“ koji su prije svakoga čitanja nagrađenoga rada izveli i kratki scenski prikaz kao najavu teksta. Dinamičan i zanimljiv program započeo je i završio glazbom, ovaj put s izvedbom Dore Krznar s pjesmom „Blackbird“ u pratnji dviju plesačica, Magdalene Lisak i Eve Vrgoč.

 

Tina Marušić

Dodano:
26. 10. 2018. u 8:18

Autor:
urednik

Prethodna vijest: