Novosti i najave

Gjalski pod maskom

Gjalski pod maskom ovogodišnja je tema Likovne radionice, Radionice kreativnog pisanja i Fotonatječaja 2020. Dodjela nagrada i izložba radova spomenutih radionica održana je 20. listopada u Gradskoj knjižnici u Zaboku, a vodila ju je Bibijana Slogar, ravnateljica Gimnazije A. G. Matoša u Zaboku.

Kreativne radionice započele su sa svojim radom već u rujnu, a svaka od njih na poseban način prenosi duh našeg gredičkog gospodina na nove generacije. S obzirom na epidemiološku situaciju diljem zemlje, ove su se godine radionice provodile i uživo i online, budući da se željelo osigurati sigurno okružje za sve polaznike. Voditeljica Likovne radionice bila je Carmen Bačura Potočić, profesorica u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, voditeljica Radionice kreativnog pisanja bila je Kristina Špiranec, magistrica hrvatskoga jezika i književnosti i komparativne književnosti i književna kritičarka portala Booksa i Agon, a ove se godine po prvi put održao Fotonatječaj (od 2009. kada je osmišljena Fotoradionica) čiji su članovi žirija bili Dragutin Škreblin i Andreja Šagud.

Gospođa Carmen Bačura Potočić predstavila je ukratko Likovnu radionicu umjetničke grafike, istaknuvši da je ta umjetnička grafika više postala primijenjena zbog stvaranja maski koje primjenjujemo u svakodnevnom životu. Sudionici su naučili kako se kreira tekstilni uzorak na papiru tehnikom sitotiska (tehnika svojstvena tekstilnoj industriji) i kako taj tekstilni uzorak otisnuti na tkaninu. Važno je spomenuti da su u izradi maski sudjelovali grafičari i dizajneri odjeće, što je očiti znak kolika je važna međusobna suradnja i zajedništvo.

Radionica kreativnog pisanja ove se godine zvala Čudesna metafora: kroz igru do pjesme. Polaznici su vođeni kroz dva glavna procesa kreativnog pisanja: motivacijski, u kojem se polaznicima pobuđivala mašta i kreativnost, te proces rada na tekstu. Na motivacijskom dijelu učenicima je ponuđen popis riječi s kojega su trebali odabrati jednu riječ koju će opisivati, a ta je riječ najčešće predstavljala neki apstraktni pojam ili emociju. Teme temeljene na apstraktnim pojmovima najčešće su bile umjetnost, mašta, prijateljstvo, ljubav, smrt, itd. U drugome dijelu promišljalo se o dijelovima pjesme i ponavljanjima koja doprinose ritmu pjesme. Učenici su pomno čitali svoje tekstove kako bi osmislili pjesničke slike za svoje radove i usavršili pjesme. Mnoštvo ideja, kreativnih priča i situacija satkanih u stihove, mogu se pročitati u publikaciji Radionice kreativnog pisanja u kojoj su objavljene sve pjesme nastale na radionici.

Fotonatječaj je novina Manifestacije, zato što je ove godine prvi put održan. Interes je bio velik, što potvrđuju prijave autora iz šire regije Krapinsko-zagorske županije. Tema je bila maska, a radovi su prikazivali razne maske kojima smo svakodnevno okruženi; od zaštitih maski, onih za maškare ili za njegu lica, do onih ispod kojih se skrivamo.  Svi su autori fotografijom prikazali svoje doživljaje maski, a nagrađeni su:

  1. mjesto: Slaves of our minds, Ivona Vučilovski (Krapina)
  2. mjesto: Social distancing 2, Nikolina Bujanić (Mursko Središče)
  3. mjesto: Vidim te, Ema Hlupić (Žejinci).

Velika zahvala upućena je pokroviteljima Dana Ksavera Šandora Gjalskog, bez čije potpore ne bi bilo moguće realizirati ova događanja, a to su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Aqua Vivae Krapinske Toplice za Fotonatječaj.

Lucija Mlakar

Dodano:
20. 10. 2020. u 21:13

Autor:
urednik