Novosti i najave

Nova Pozica pod motom: Zajedništvo u različitosti

Dočekali smo i ovogodišnju promociju Pozice – zbirke objavljenih nagrađenih i pohvaljenih literarnih i likovnih radova učenika Poreča, Zaboka i Crikvenice, triju prijateljskih gradova koji iz godine u godinu dokazuju kako su njihove spone čvrste, u izazovnim godinama jače, izdržljivije. Spone su to kreativnosti, druženja, stvaralaštva, predstavljanja, učenja o novom, prenošenja naše hrvatske baštine, kulture i riječi diljem Hrvatske. Da se zeleni brežuljci i modro more vole, da su kaj, što i ča različitosti u zajedničkom jeziku, najbolje se ogleda u radovima naših učenika, u njihovim nepresušnim temama, promišljanjima, istraživanjima. U ljubavi prema jeziku, domovini, učenju i pisanju.

Ovogodišnja se promocija održala 23. listopada u Galeriji grada Zaboka i usprkos otežanim uvjetima i epidemiološkim mjerama, okupila u intimnijoj atmosferi organizatore, učenike, mentore, izvođače. 24. po redu Pozica došla nam je u nepredvidivoj, hirovitoj, nadasve izazovnoj 2020. godini pod pokroviteljstvom Grada Crikvenice. Iako naši gosti i prijatelji, Porečani i Crikveničani, nisu nažalost mogli biti s nama u Zaboku, mislimo na njih i čekamo bolje prilike i nastavak našega tradicionalnoga jesenskog druženja na Danima Gjalskog. Promociju su svečano otvorile glazbenim nastupom Magdalena Škreblin na klarinetu, učenica 2. razreda Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću i 2. razreda Glazbene škole, i profesorica Irena Lenuzzi na klaviru s fantastičnom izvedbom 1. stavka sonate za klarinet i klavir Camillea Saint-Saënsa. S pozdravima, zahvalama i poticajnim riječima učenicima i mentorima obratila se i zamjenica gradonačelnika grada Zaboka Valentina Đurek, naša stalna gošća, a koordinatorica programa Tina Marušić pozdravila je okupljene goste i predstavila ovogodišnju zbirku. Uz tradicionalnu trodijelnu strukturu zbirke i dojmljiv vizualni identitet, ovogodišnja Pozica može se pohvaliti kvalitetnim literarnim i likovnim radovima, umjetnošću pisane riječi i boja, umjetnosti koja čuva vedrinu, radost, sreću, lepršavost i mladenački polet. U radovima se iščitava lepeza tema, emocija, proživljenosti, fantazija, istinitosti i mašte. Ovaj svijet, kakav god bio, neiscrpna je tema učeničkih promišljanja. Tama ili svjetlo, ljubav ili smrt, vedrina ili tuga, bezbrižnost ili briga – u vještim pripovjedačkim ili lirskim rukopisima postaju univerzalne preokupacije naših mladih.

Snimljenim videima svoje su radove predstavili i pročitali Porečanka Petra Gluhić, koja je prošle godine osvojila nagradu Laurus nobilis i Crikveničanke Belkisa Ljubijankić, koja je osvojila 2. nagradu, Lucija Gržac, trećenagrađena učenica, i Ana Kraš, nagrađena 1. nagradom Miće sunce u kategoriji srednjih škola. Naše smo laureate Male nagrade Gjalski 2019. godine i Nagrade Gjalski za učenike srednjih škola ipak uživo čuli. Dobitnik 1. Male nagrade Gjalski Lovro Papišta, učenik 6. razreda Osnovne škole „Ksavera Šandora Gjalskog“, pročitao je rad „Ptičja jedinica lastavice – misija Krov“; drugonagrađena Antonela Cesarec iz Osnovne škole Oroslavje predstavila je rad „Gdo je kriv?“, a pohvaljeni je rad „Druga strana ogledala“ pročitala Viktorija Dugorepec, maturantica Srednje škole Zabok – ekonomski smjer.

U završetku večeri nastupio je Rafael Lovrenčić na gitari, učenik 2. razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša, a izveo je „Španjolsku romancu“ u aranžmanu Roberta Hamiltona. Zahvale idu i voditeljicama Veroniki Iveković i Jeleni Ivić, maturanticama Gimnazije Antuna Gustava Matoša.

Pozica je najbolji dokaz da sve što ima kvalitetne temelje opstaje u vremenu i prostoru. Naša 24. po redu Pozica ovdje je usprkos zahtjevnim vremenima, daljinama, razmacima! Kao što kaže urednik Karlo Jerčinović, i ova je Pozica danas jedno prekrasno zajedništvo u različitosti!

Tina Marušić

Dodano:
23. 10. 2020. u 22:00

Autor:
urednik